КОНТРОЛА НА ВИБРАЦИИТЕ

Држачите за мотор, за пренос и за шасија CORTECO ги претвораат бучавата и вибрациите во непречени и удобни услови за возење.

Технологија за контрола на вибрациите

Мошне често малите составни делови, кои се невидливи за возачот, се тие што имаат големо влијание на удобноста при возење на возилото. Кога лимузина нуди стабилно и безбедно возење и покрај високите брзини и нерамните патишта, тоа не  е делумно, што се должи на високософистицараната технологија за контрола на вибрациите – едно од полињата на експертиза на CORTECO. Специјалистот на независниот пазар на резервни делови нуди широк асортиман на производи за повеќе од 27 500 примени за возила:

 • држачи за мотор и држачи за пренос (во хидраулични и конвенционални верзии)
 • Раздвоени калеми и предни амортизери за вибрации
 • чаури за шасија (во хидраулични и конвенционални верзии)
 • составни делови за амортизациони системи
 • монтирања на вртежните моменти за сопирање
 • монтирања на карданско вратило
 • чаури за центрирање итн.

Високософистицираната технологија на производите CORTECO јасно се покажува во примерот со иновативните раздвоени калеми: како дополнение на традиционалното амортизирање на вибрациите на оската, калемот го раздвојува погонскиот ремен од коленестото вратило. Ова го намалува напорот на соседните составни делови. Векот на траење на ременот и на калемот е продолжен, а намалените нивоа на бучава внатре во автомобилот претставуваат зголемена удобност во возењето.

Резервни делови за контрола на вибрациите од држачите за мотор и за пренос до флексибилни спојки за потпорни вратила

Квалитет како на производителите на оригинална опрема како гаранција за решавање проблеми

Флексибилните, прилагодливи или хидраулични држачи за мотор и за менувач исполнуваат цела низа функции: ја поддржуваат тежината на составните делови на преносот на возилото, вртежните моменти и силата на инерција при забрзување, забавување и навигацијата низ агли, изолирајќи ги бучавите и вибрациите што произлегуваат при процесот на согорување и механичките сили на инерција на моторот. Конечно, тие ги амортизираат вибрациите што се создаваат од патот. Овие најразновидни напори предизвикуваат абење на различните држачи, и поради безбедност и удобност мораат да бидат редовно проверувани и да бидат заменети кога е тоа потребно.

Како специјалист на индивидуалниот пазар за резервни делови, Corteco нуди широк избор на резервни делови за контрола на вибрации со оригинален квалитет од Vibracoustic. Како подружница што е во целосна сопственост на Freudenberg, Vibracoustic е светски водечки специјалист во технологијата за модули и составни делови за контрола на вибрациите за меѓународната автомобилска индустрија. Vibracoustic е глобален специјалист во технологии за автомобилски проблеми со бучава, вибрации и грубост. Водена од изреката „Ние ги претвораме бучавата и вибрациите во звук и удобност“,Vibracoustic обезбедува производи прилагодени на потребите на сите пазари на водечки производители на автомобили. Составните делови за контрола на вибрациите се користат во следните области на примена:

 • трансмисија
 • составни делови на преносот на возилото
 • шасија
 • систем за потпирање

Kaко специјалист за индивиуалниот пазар на резервни делови во рамките на групата Freudenberg, Corteco им го нуди на трговците на големо и на самостојните гаражи најголемиот асортиман на производи за мотор и за менувач со квалитет на оригинална опрема достапен денес на пазарот. Овој асортиман на производи на Corteco се состои од 800 производи за околу 600 видови возила. Целиот асортиман на резервни делови за контрола на вибрациите се состои од 1700 производи за повеќе од 7400 видови возила.

Последните дополнувања на асортиманот на производи Corteco вклучува флексибилни спојки за потпорни вратила, лесни држачи за мотори и патентирани калеми.

Иновативните флексибилни спојки за потпорни вратила се високоекономична алтернатива на здружението Hardy. Не само во поглед на цената, туку исто така и перформансот на флексибилните спојки за потпорни вратила нуди извонредни придобивки. Специјалната карактеристика на флексибилните спојки за потпорни вратила е втора гумена трака. Функциите на амортизирање и усогласување на аглите се раздвоени во еден составен дел. Ова ги прави флексибилните спојки за потпорни вратила подобро прилагоден на барањата на вибрациите од традиционалното здружение Hardy.

Флексибилните спојки за потпорни вратила се наместени на погонското вратило и осигуруваат лесно ротирање на погонското вратило на возилата кои се движат на задни тркала и возилата кои се движат на сите тркала со помош на аголно усогласување. Флексибилните спојки за потпорни вратила е оптималната опрема за раздвојување на бучавата и вибрациите. Corteco сега го нуди овој флексибилен спој за потпорни вратила (производ бр. 80001807) за сериите на BMW 1, 3, S и 7.

Исклучително лесни прицврстувачи за мотор

Исто така, нов производ во асортиманот на производи на Corteco е многу лесниот прицврстувач за мотор (сл.1), кој ја покажува целосната иновативна моќ на Vibracoustic. Намалувањето на тежината на прицврстувачот овозможува да се оптимизира контролата на вибрациите и да се намали тежината. Покрај тоа, термалното одвојување осигурува дека никаква топлинска енергија не е пренесена до прицврстувачот, што резултира со значително продолжување на работниот век. Исто така, од иновативните методи на производство произлегува и предноста во цената. Corteco сега го нуди овој прицврстувач за мотор како резервен дел за разновидни модели на BMW.

Она што е внатре е она што е важно

Современите, раздвоени калеми ги намалуваат вибрациите во коленестото вратило до 90% и како главен составен дел на возењето ги штити сите помошни составни делови од вибрации, вклучувајќи генератори, водни пумпи, пумпи за сервосистем за управување и ремени. Патентираните, раздвоени калеми, како што се овие, исто така придонесуваат за одржување на вредноста на моторот и на возилото.

Но за да го осигурате ова за подолг рок, сите калеми треба да бидат проверени по приближно 90 000 км и да бидат заменети заедно со ременот. Ова им обезбедува на претставниците на службата за корисници цврсти, технички аргументи за сопствениците на автомобили, кои се свесни за вредноста. Но она што е најважно е дека само оригиналните резервни делови можат да ги понудат истите својства на раздвојување и истата заштита како и оригиналниот дел. Поради неадекватно раздвојување на вибрациите, по краток период на употреба производите од пазарот за резервни делови обично резултираат со значителни емисии на бучава, оштетени помошни уреди и, во екстремни случаи, целосен дефект на моторот. Ниту гаражата, ниту сопственикот на автомобилот не треба да ги прифатат овие ризици.

Само раздвоените калеми од Corteco се оригинални резервни делови Vibracoustic. Само совршено подредените, оригинални раздвоени калеми со квалитет на производителите на оригинална опрема:

 • го зголемуваат работниот век на калемот и на затегнувачот на ременот
 • обезбедуваат мирна работа на калемот
 • ги штитат помошните уреди од изложеност на вибрации